ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Δρ ΘΩΜΑΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ MD, PhD
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ - ΟΖΟΙ
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ - ΚΥΗΣΗ
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ - ΣΕΛΗΝΙΟ
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ - ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ - ΓΛΟΥΤΕΝΗ
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ: ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΥ
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ: ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟ
ΣΔ: ΟΡΙΣΜΟΣ & ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
ΣΔ: ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
ΣΔ: ΠΡΟΔΙΑΒΗΤΗΣ
ΣΔ: ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ
LADA
ΣΔ: ΣΤΟΧΟΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΣΤΟ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
ΣΔ: ΑΝΤΙΔΙΑΒΗΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
ΣΔ: ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ
ADDISON - λήψη υδροκορτιζόνης για την πρόληψη
ΑΜΗΝΟΡΡΟΙΑ
ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ
Ανεξήγητη απώλεια βάρους
ΑΣΒΕΣΤΙΟ: ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
ΒΙΤΑΜΙΝΗ D και ΣΔ
ΓΛΥΚΟΚΟΡΤΙΚΟΕΙΔΗ: ΑΠΟΣΥΡΣΗ
ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ
ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ
ΛΙΠΙΔΙΑ: ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
ΜΕΓΑΛΑΚΡΙΑ
ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ & ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑ
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ
ΥΠΕΡΦΕΡΡΙΤΙΝΑΙΜΙΑ
ΥΠΟΓΟΝΑΔΙΣΜΟΣ (ΑΝΔΡΑΣ)
AMIODARONE
Graves’ disease
Hashimoto's thyroiditis
Insulin Resistance And Nutrition
PITUITARY
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ
 

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένα ενδοκρινές όργανο, βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του τραχήλου, έχει βάρος περίπου 20 γραμμάρια και αποτελείται από 2 λοβούς (δεξιό και αριστερό), οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με τον ισθμό. Οι λοβοί του θυρεοειδή είναι σχεδόν πάντα ασύμμετροι με τον δεξιό λοβό να είναι μεγαλύτερος από τον αριστερό. Επίσης οι γυναίκες συνήθως έχουν μεγαλύτερο θυρεοειδή από τους άντρες. Ενίοτε, σε ορισμένους ανθρώπους, υπάρχει και ένα τρίτος λοβός, ο πυραμοειδής, που είναι μια προεκβολή του θυρεοειδούς προς τα άνω. Την ονομασία “θυρεοειδής” την έλαβε από τον ανατόμο Thomas Wharton το 1656 διότι το σχήμα του έμοιαζε με ασπίδα.

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει τρεις ορμόνες: τη θυροξίνη ή τετραϊωδοθυρονίνη (Τ4), την τριιωδοθυρονίνη(T3), και την καλσιτονίνη (CT) που ελαττώνει τα επίπεδα τουασβεστίου του αίματος. Η σύνθεση και η έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών ρυθμίζεται από τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH) που παράγεται στην υπόφυση, η οποία, με τη σειρά της, εξαρτάται από την έκκριση της ορμόνης TRH που παράγεται στον υπόθάλαμο.
Οι θυρεοειδικές ορμόνες (Τ4, Τ3) αυξάνουν το ρυθμό του μεταβολισμού σχεδόν σε όλα τα κύτταρα του σώματος: αυξάνουν την λιπόλυση, αυξάνουν τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών. Επιπρόσθετα έχουν άμεση δράση στην καρδιά (για το λόγο αυτό σε αύξηση των Τ4 και Τ3 έχουμε ταχυκαρδία), στα οστά και στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Check up για τον θυρεοειδή: ποιός και πότε?

Η American Thyroid Association (ATA) συνιστά όπως ο έλεγχος ρουτίνας να αρχίζει στην ηλικία των 35 και στη συνέχεια κάθε 5 χρόνια.

Η American Association of Clinical Endocrinologists (AACE) συνιστά μια πιο επιθετική προσέγγιση με ανεύρεση και διαλογή των διαφόρων ομάδων υψηλού κινδύνου.

Αυτές οι ομάδες περιλαμβάνουν:

1. Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς τα νοσήματα του θυρεοειδούς είναι συχνά σε αυτές τις ομάδες και επειδή τα άτομα αυτά είναι συχνά ασυμπτωματικά ή έχουν ελάχιστα ή άτυπα συμπτώματα.
2. Ενήλικες με ιστορικό άλλων αυτοάνοσων διαταραχών, όπως ο διαβήτης τύπου 1 ή κακοήθης αναιμία.

3. Ενήλικες με οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδοπάθειας.

4. Ενήλικες με ιστορικό επέμβασης στο θυρεοειδή, προηγούμενη θεραπεία του θυρεοειδούς, μη φυσιολογική κλινική εξέταση θυρεοειδούς, ή που λαμβάνουν φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν το μεταβολισμό του θυρεοειδή, συμπεριλαμβανομένων των γλυκοκορτικοειδών και ορμόνες φύλου, όπως η θεραπεία υποκατάστασης με οιστρογόνα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την σφαιρίνη που δεσμεύει τις φυλετικές ορμόνες (SHBG και επομένως το ποσό των θυρεοειδικών ορμονών που απαιτούνται.
5. Οι γυναίκες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες ή που είναι ήδη έγκυες.

 

Βιβλιογραφία

1. LeFevre ML, on behalf of the U.S. Preventive Service Task Force (USPSTF). Screening for Thyroid Dysfunction: USPSTF Statement. Ann Intern Med. 2015 Mar 24.

2. Garber JR, Cobin RH, Gharib H, et al. Clinical practice guidelines for hypothyroidism in adults: cosponsored by the American Association of Clinical Endocrinologists and the American Thyroid Association. Endocr Pract. 2012;18:988-1028.

3. Baskin HJ, Cobin RH, Duick DS, et al. American Association of Clinical Endocrinologists medical guidelines for clinical practice for the evaluation and treatment of hyperthyroidism and hypothyroidism. Endocr Pract. 2002;8:457-469.